Рада підтримала супутній законопроект про Антикорупційний суд

Рада підтримала супутній законопроект про Антикорупційний суд

Антикорупційний суд: депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект, який, зокрема, регулює питання діяльності палат вищих спеціалізованих судів і закріплює інституційну автономність апеляційної палати вищого спеціалізованого суду. Відповідний Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (проект № 7441), прийнятий ВР 12 липня.

При розгляді проекту в другому читанні народні депутати підтримали правки, згідно  яких усі справи, підслідні НАБУ, передаються до Вищого антикорупційного суду.

Також Законом встановлено, що апеляційна палата вищого спеціалізованого суду діє у його складі на основі інституціональної, організаційної, кадрової та фінансової автономії. Для неї передбачений окремий конкурс на отримання посад суддів апеляційної палати (окремо від конкурсу на отримання посад інших суддів вищого спеціалізованого суду).

На голову апеляційної палати покладаються, крім повноважень, передбачених для секретаря судової палати, також повноваження по представництву апеляційної палати перед органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами з питань її діяльності, інформування зборів суддів вищого спеціалізованого суду та Верховного Суду про результати узагальнення судової практики, сприяння виконанню вимог по підтримці кваліфікації суддів палати, підвищення їх професійного рівня.

Крім того, ст. 160 Закону «Про судоустрій і статус суддів» замінено на главу 4 «Служба судової охорони», в якій регулюються питання забезпечення охорони і підтримки громадського порядку в судах, статусу, повноважень такої служби, її проходження, спеціальних звань і соціального захисту відповідних співробітників.