Міжнародний Реєстр збитків, єдині правила регулювання криптоактивів в ЄС

Створено Міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією рф проти України

Як повідомляє Міністерство юстиції України, на Саміті Ради Європи, що відбувся у Рейк’явіку 16 – 17 травня 2023 року, оголошено про створення Міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України.

Очікується, що Реєстр функціонуватиме як платформа для міжурядової співпраці в рамках Ради Європи та слугуватиме документальною формою збору доказів та претензій про заподіяні збитки, які, починаючи з 24 лютого 2022 року, сталися на території України внаслідок загарбницьких дій рф проти України.

Створення Реєстру дозволить всім зацікавленим фізичним та юридичним особам подавати заяви та інформацію про завдані їм діями рф збитки, що в перспективі дозволить таким особам претендувати на належну компенсацію.

Як повідомляє Міністр юстиції Денис Малюська, реєстр збитків – це лише перша складова комплексного механізму відшкодування збитків. Кінцевою метою є створення Компенсаційної комісії, яка безпосередньо розглядатиме претензії та присуджуватиме компенсації, та Компенсаційного фонду, який акумулюватиме кошти для виплати таких компенсацій.

Діють нові правила листування між платниками податків та податковими органами

28.04.2023 набрав чинності Закон № 2970-IX, яким передбачено зміни до Податкового кодексу, зокрема, щодо порядку та умов листування платників податків з органами ДПС в електронній формі.

Так, платники податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, можуть здійснювати листування з контролюючими органами за допомогою засобів електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням законодавчих вимог.

Таке листування здійснюється шляхом надіслання контролюючими органами документа в електронний кабінет з одночасним надісланням платнику податків на його електронну адресу інформації про вид документа, дату та час його надіслання в електронний кабінет.

Разом з тим, передбачено можливість для платників податків один раз протягом року надіслати до контролюючого органу заяву про відмову отримувати документи через електронний кабінет.

Рада ЄС схвалила єдині правила регулювання криптоактивів

16.05.2023 держави-учасниці ЄС остаточно схвалили єдині правила легалізації та регулювання криптоактивів на Європейському Союзі – MiCA.

Нагадаємо, що дія МіСА поширюватиметься на будь-яку особу, чия діяльність або бізнес пов’язані з наданням однієї або декількох послуг з віртуальних активів третім особам на професійній основі.

Очікується, що MICA наберуть чинності з 2024 року.

Більш детально про MICA та їх вплив на український бізнес йдеться у нашій попередній нотатці.