Через півроку зміняться вимоги до імпорту в Україну тварин і продукції

Через півроку зміняться вимоги до імпорту в Україну тварин і продукції

Мінагрополітики визначило нові вимоги до імпорту в Україну тварин і продукції.

Відповідний наказ “Про затвердження Вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин і їх репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження і продуктів їх обробки, переробки” від 16 листопада 2018 року № 553 був зареєстрований в Мін’юсті 4 квітня 2019 року. Наказ вступить в силу через півроку після опублікування.

Основною метою розробки і прийняття наказу було визначено необхідність системного перегляду і оновлення діючих вимог до імпорту, які здебільшого вже не відповідають сучасним реаліям торгових відносин.

Основні нововведення, передбачені наказом:

  • застосування Україною принципів зонування та компартменталізації (це відповідає міжнародній практиці «гнучкості» торгівлі, коли дозволяється імпортувати тварин або продукцію з зон або компартментів, якщо не вся територія країни-експортера вільна від тієї чи іншої хвороби тварин), значне зменшення кількості діагностичних досліджень щодо живих тварин, які повинні проводитися на території країни-експортера;
  • оновлення вимог до походження сировини для виробництва харчових продуктів. Наказ не встановлює вимоги до походження сировини для виробництва харчового продукту виключно з території країни-експортера, що служить значним полегшенням для виробників зазначених продуктів;
  • збільшення видового різноманіття продуктів, які можуть імпортуватися в Україну. До сих пір на законодавчому рівні не були встановлені вимоги до імпорту ряду категорій продуктів, що є значним торговим бар’єром. Наказом встановлено вимоги до таких нових категорій продуктів, як композитні продукти, желатин, колаген, молозиво, жаб’ячі лапки і равлики, 33 категорії побічних продуктів і продуктів їх обробки, переробки.

З прийняттям зазначеного наказу визнається таким, що втратив чинність, наказ Державного департаменту ветеринарної медицини, Міністерства аграрної політики України від 14 червня 2004 року № 71 «Про затвердження Ветеринарних вимог щодо імпорту в Україну об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 червня 2004 року за № 768/9367 (зі змінами).