Вільна торгівля з Ізраїлем: Президент підтвердив ратифікацію угоди

Вільна торгівля з Ізраїлем: Президент підтвердив ратифікацію угоди

7 серпня президент України підписав Закон «Про ратифікацію Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Держави Ізраїль». Таким чином, Україна здійснила всі заходи зі свого боку для набрання чинності Угодою, що була підписана сторонами ще 21 січня 2019 року. Однак, остаточне набрання чинності  для сторін відбудеться лише через 60 днів після її ратифікації парламентом Ізраїлю.

Після вступу в силу угоди Ізраїль відкриє для України ринок промислових товарів на 80%, а Україна – на 70%. Для інших товарів окремо передбачені перехідні періоди.

Відповідно до інформаціії в пояснювальній записці до законопроекту, його прийняття:

– сприятиме подальшому розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва між країнами;

– дозволить вітчизняним товаровиробникам отримати переваги від лібералізації ринку товарів Держави Ізраїль;

– відкриє можливості для українського бізнесу як для розширення ринків збуту, так і для розвитку і модернізації власного виробництва.

За оцінками Мінекономрозвитку, угода дозволить зберегти і розширити традиційний експорт для України, зокрема для продукції АПК, і відкрити нові можливості для експорту товарів з високою доданою вартістю.

Перемовини стосовно цієї угоди розпочалися ще у 2013 році та набули активної фази у період з 2016-2018р. Станом на 2018 рік, українська та ізраїльська делегації провели 7 раундів таких перемовин.