«Економічний безвіз» UA-EU продовжено, звільнення від ввізного мита товарів енергосектору

«Економічний безвіз» між Україною та країнами ЄС продовжено

25.05.2023 Рада ЄС прийняла Постанову, яка продовжує дію «економічного безвізу» з Україною, за яким український експорт звільняється від усіх митних зборів, квот і заходів торговельного захисту, до червня 2024 року.

Зазначені послаблення стосуються фруктів та овочів, що підпадають під систему вхідних цін (надбавка на ціну, покликана підвищити її до середньоєвропейського рівня), а також сільськогосподарської непереробленої та переробленої продукції, що підпадає під дію тарифно-квотних обмежень.

Нагадаємо, що мита для промислових товарів припинили діяти з 1 січня 2023 року за умовами Угоди про асоціацію.

Наразі очікується підписання Постанови представниками Ради ЄС та Європарламенту. Сам документ набере чинності 6 червня 2023 року.

Відновлено звільнення від ПДВ та ввізного мита товарів енергосектору

Нагадаємо, що 29.11.2022 Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою з метою відновлення енергетичної інфраструктури розширив перелік товарів, операції з ввезення яких на територію України звільняються від оподаткування ПДВ та сплати ввізного мита.

Так, рішенням Кабміну від 19.05.2023 продовжено дію такої Постанови до 30 червня 2023 року.

Постанова передбачає звільнення від сплати ПДВ та ввізного мита імпорту товарів, необхідних для сталого постачання електроенергії (двигуни, генератори тощо).

Держмитслужба звертає увагу, що ввозити без сплати ПДВ та ввізного мита товари із затвердженого переліку можливо лише за умови, що вони були попередньо повністю або частково оплачені до 01.05.2023.