РНБО пропонує врегулювати питання обороту криптовалюти

РНБО пропонує врегулювати питання обороту криптовалюти

Національний координаційний центр кібербезпеки доручив відповідним органам влади створити робочу групу за участю представників НБУ, Мінфіну, НКЦПФР, СБУ, Нацполіціі, Держфінмоніторингу, ДФС і Держспецзв’язку з метою напрацювання нормативно-правових пропозицій для:

– врегулювання питання обороту криптовалюти в Україні;

– визначення державного регулятора і порядку функціонування ринку криптовалюти;

– визначення порядку проведення моніторингу транзакцій з використанням криптовалюти і ідентифікації суб’єктів криптовалютних операцій;

– врегулювання порядку оподаткування доходів від здійснення криптовалютних операцій.

Крім того, доручено розробити механізм забезпечення доступу правоохоронних органів до даних криптовалютних бірж із зобов’язанням зазначених суб’єктів зберігати інформацію про всі транзакції протягом строку, встановленого законодавством для фінансових організацій, і розкриття інформації про клієнта за обґрунтованим запитом.

Відповідні рішення прийняті на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки під головуванням Секретаря РНБО.

Очікується, що розробка і впровадження всіх цих заходів сприятиме розвитку міжнародного співробітництва щодо впровадження комплексного регулювання обігу криптовалюти і допоможе уникнути криміналізації сегмента.

Разом з тим, держрегулятор розкритикував законопроекти про криптовалюту.

Так, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила про своє несхвалення законопроектів «Про обіг криптовалюти в Україні» (№ 7183) та «Про стимулювання ринку криптовалюти і її похідних в Україні» (№ 7183-1).

Головні претензії регулятора до законопроектів спрямовані на термінологію, суть і держрегулювання криптовалюти. Так, в Комісії зазначають, що використання терміну «криптовалюта» в законодавстві невиправдано, оскільки за своєю суттю це поняття є результатом фінансового інжинірингу та валюта тут ні до чого. У зв’язку з цим більш доцільно вживання терміну «криптоодиниця».

Крім того, чиновники вважають недоцільним запропоноване законопроектами жорстке регулювання, оскільки на етапі глобальної невизначеності в питанні статусу криптовалюти регулювання має відбуватися шляхом легалізації фінансовим регулятором конкретної криптоодиниці. Критеріями для такого визнання повинні бути характер і кількість сторін здійснюваних операцій, системи її обліку та інші ознаки.

Відзначимо, розробники законопроекту № 7183 визначили криптовалюту як програмний код, який є об’єктом права власності, здатний виступати засобом обміну. Відомості про криптовалюту вносяться і зберігаються в системі блокчейн в якості облікових одиниць поточної системи у вигляді даних (програмного коду). Відповідно до законопроекту державне управління в сфері поводження криптовалюти покладається на НБУ. У той же час держава не буде нести ніяких зобов’язань і гарантій, а також не буде відшкодовувати вартість криптовалюти у разі її знецінення або втрати з будь-яких інших причин.

Доопрацьований варіант ініціативи – законопроект № 7183-1 – пропонує не тільки визначити правові рамки бірж криптовалюти і роботи майнерів (аж до нового пункту КВЕД), а й передбачити преференції користувачам ринку для стимулювання нової галузі – криптоекономіки. Сама ж криптовалюта, на думку авторів законопроекту, повинна стати фінансовим активом. Серед стимулів для розвитку галузі – пільгова тарифікація електроенергії для майнерів в індустріальних парках, а також спрощене оподаткування.