Кабмін схвалив проект про введення податку на виведений капітал

Кабмін схвалив проект про введення податку на виведений капітал

Уряд схвалив введення оподаткування прибутку підприємств, розподіленого у формі дивідендів або прирівняних до них платежів, і відмову від податку з доходів нерезидентів.

Очікується, що введення податку на виведений капітал замість податку на прибуток стане стимулом для бізнесу реінвестувати кошти у виробництво і розвиток, а також спростить правила оподаткування і процедуру адміністрування та поліпшить інвестиційний клімат.

Зазначається, що реалізація норм законопроекту в 2018 році призведе до втрат державного бюджету в сумі 26 млрд. грн., а місцевих бюджетів – в сумі 5,4 млрд. грн.

Можливі шляхи компенсації бюджетних втрат – це значне підвищення ставок податків або скорочення витрат. Мінфін виступає проти підвищення ставок податків і вважає єдиним шляхом для пошуку компенсаторів -скорочення державних витрат і більш ефективне використання бюджетних коштів.

Відповідний законопроект був схвалений на засіданні Уряду 4 жовтня. Наразі йде пошук оптимального рішення щодо того, які саме витрати будуть скорочуватися.