Пошкоджену внаслідок війни нерухомість звільнено від оподаткування: закон

02.05.2023 Президент України підписав прийнятий парламентом Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від cплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» за законопроектом № 7632 («Закон»).

Закон передбачає, що об’єкти нерухомості (крім земельних ділянок, щодо яких подібні пільги було запроваджено раніше) буде звільнено від оподаткування податками на землю та майно в разі, якщо така нерухомість була зруйнована / ушкоджена внаслідок збройної агресії РФ і не використовується.
Факт ушкодження нерухомості має бути засвідчений актом, складеним органами влади. Такий акт, за практикою, що склалася, зазвичай складають комісії, утворені органами місцевого самоврядування та/або військовими адміністраціями; утім, можливо звернутися також до органів ДСНС. Згаданий акт разом з відповідною заявою платник податків має направити до податкових органів.

При зверненні задля проведення обстеження платник податків зазвичай має подати:

  1. власні документи (копії паспорта й реєстраційної картки платника податків),
  2. підтвердження прав на об’єкт нерухомості (витяг з державного реєстру, копія договору тощо), і
  3. відповідну заяву.

Звільнення від оподаткування діятиме з місяця, у якому нерухомість було ушкоджено, до початку її використання після завершення ремонту або реконструкції. Щодо об’єктів нерухомості, що внаслідок ушкодження використовуються лише частково, діятиме пропорційне зменшення відповідних податкових зобов’язань. Після здійснення ремонту й початку використання ушкодженої нерухомості платник податків має повідомити про це ДПС; при цьому відповідні податкові зобов’язання для нього буде відновлено.
Таким чином,пільги стосовно конкретного об’єкта нерухомості залежатимуть від його якостей (руйнування, використання) й застосовуватимуться незалежно від віднесення території, на якій його розміщено, до зони бойових дій або ж її тимчасової окупації.

Якщо платник не почне використовувати споруди, що зазнали руйнування, після спливу трьох років з дня припинення / скасування воєнного стану в Україні, подальше продовження забезпечених Законом пільг можливе, проте потребуватиме щорічного огляду відповідної нерухомості органами влади.
Нагадаємо: раніше подібні пільги було запроваджено стосовно земельних ділянок, розташованих у зоні бойових дій і на тимчасово окупованих територіях. Наразі ж законодавець поширив таке сприяння також і на іншу нерухомість.

Закон набрав чинності 06.05.2023.